Beogradski dan Sunca 2011

14.05.2011. godine od 10:00 časova na Adi Ciganliji


Na Adi Ciganliji će se 14. maja od 10 do 18 časova održati treća po redu izložbena manifestacija "Beogradski dan Sunca" na kojoj će biti prikazana oprema za primenu svih vidova obnovljivih izvora energije.

"Beogradski dan Sunca" je izložbena manifestacija na kojoj se može videti praktična primena obnovljivih izvora energije. Pravi je trenutak da posetioci sagledaju mogućnosti za proizvodnju i uštedu energije u narednoj grejnoj sezoni. Da vide kako rade toplotne pumpe, koliko se isplati grejanje sanitarne vode pomoću sunčeve energije, kako se dobija električna energija iz solarnih ćelija, šta su biodizel i biogas i kako rade male vetrenjače?

Tridesetak izlagača će izložiti svoju opremu i dati objašnjenja kako se ona koristi sve većem broju zainteresovanih sugrađana koji traže jeftinije izvore energije.

Pored ostalih interesantnih eksponata izdvajamo i dve aktivnosti koje će se dešavati u okviru izložbe: Dejan Božić, uzgajivač pečurki koji je nedavno dobio nagradu grada Beograda kao najbolji poljoprivrednik udružen sa firmom SUNGRIL iz Švajcarske peći će pečurke na solarnom roštilju. Takođe je organizovan i kurs zavarivanja bakarnih cevi koje se koriste u solarnim instalacijama.

Ova manifestacija koja se održava u organizaciji "Centra za promovisanje, razvoj i primenu obnovljivih izvora energije - Centrala" ima i antinuklearni karakter pod sloganom "Ne nuklearnoj energiji - Imamo Sunce". Aktuelnost ovakvog stava je postala izražajnija posle nedavnih nesreća u Japanu koje su pokazale da čovek ipak mora da živi u skladu sa prirodom, da je poštuje i da je ne ugrožava.