vidi reportažu »»»
 
vidi reportažu »»»
 
vidi reportažu »»»
vidi reportažu »»»
 
 
vidi reportažu »»»
vidi reportažu »»»
 
vidi reportažu »»»
vidi reportažu »»»
vidi reportažu »»»
vidi reportažu »»»
vidi reportažu »»»
vidi reportažu »»»
 
vidi reportažu »»»
 
vidi reportažu »»»
 
vidi reportažu »»»
 
vidi reportažu »»»
 
vidi reportažu »»»

 

Supernatural festival

Manifestacija “Evropski dani Sunca” je u Srbiji započela najavom manifestacije na “Supernatural festu“ u Beogradu, kod Hajdučke česme 25. aprila 2010. godine. Izložbeni štand, koji smo dobili od organizatora „Supernatural festa“ sa kojima je napravljen dogovor o dugoročnoj saradnji  između ove dve značajne manifestacije, je obeležen banerom i balonima manifestacije „Evropski dani Sunca“. Posetiocima festivala je omogućeno upoznavanje sa raznim sistemima korišćenja solarne energije putem izloženih eksponata, pripremljenih brošura i razgovora sa našim stručnim timom. Na festivalu su bili izloženi: vakuumski solarni kolektor, solarni bojler, pasivni solarni kolektor za dogrevanje bazena, solarni roštilj, toplotna pumpa vazduh-voda za zagrevanja vode u bazenima i vetro generator 500 W. Po lepom i sunčanom danu, mnogi roditelji su obradovali decu balonima „Evropski dani Sunca“ i dobili ideje i konkretne savete kako da svojoj deci učine život kvalitetnijim i lepšim uključujući se u akciju racionalnog korišćenja energije i prelaskom na obnovljive izvore energije. Ukoliko samo mali deo posetilaca ideje dobijene za vreme festivala pretvori i u stvarnost, naš cilj učešća na ovom festivalu je ispunjen.

Osnovna škola "Drinka Pavlović", Beograd, 04.05.2010.

Učenici Osnovne škole "Drinka Pavlović" iz Beograda su uzeli učešće u manifestaciji Evropski dani Sunca. Oni su napravili igračke na solarni pogon koje su prikazali svojim profesorima. Čak i iskusni profesori su toga dana mogli dosta toga da nauče od svojih učenika.

"Evropski dani Sunca" u Smederevu, 05.05.2010.

U okviru manifestacije "European Solar days" koja se u celoj Evropi organizuje od 01 - 16.05.2010. godine "Danone Solar" je po prvi put 05. maja organizovao manifestaciju "Evropski dani Sunca u Smederevu". Od 10 do 17 časova na Centralnom gradskom trgu građani su imali priliku da razgledaju solarnu opremu "Danone Solar", da dobiju odgovore na postavljena pitanja o solarnoj energiji, njenoj neposrednoj primeni i dobiju propagandne materijale.
Manifestaciju su podržali i uzeli aktivno učešće: Skupština grada Smedereva, Regionalna privredna komora Smederevo, Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije, Procredit banka Smederevo, Procredit Leasing Beograd, Tehnička škola Smederevo, Gimnazija Smederevo, OŠ "Branko Radičević" Smederevo, OŠ "Dr Jovan Cvijić" Smederevo, Predškolske ustanove, i mnogi drugi.
Od 17 do 19 časova nastavak manifestacije je održan u Skupštini grada gde je održana tribina na temu "Solarna energija - put ka energetskoj efikasnosti".
Predavači su bili iz Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije, Instituta "Goša", nevladine organizacije "Centrala", Dr Slaviša Đukanović, učenik Gimnazije u Smederevu i "Danone Solar".
Sve je ovo propraćeno od strane medija.

"Evropski dani Sunca" u Nišu, 05.05.2010.

Elektrotehnička srednja škola "Nikola Tesla" iz Niša je organizovala manifestaciju u svom gradu u okviru velike manifestacije "Evropski dani Sunca" koja se održava u periodu od 01. do 16. maja širom Evrope. Prezentacija solarne opreme koju su prikazali učenici ove škole bila je glavni događaj u centru grada. Spremno su odgovarail na sva postavljena pitanja svojim sugrađanima. Ovim skupom su pokušali da daju svoj doprinos kako bi se istakle prednosti solarne energije na očuvanje životne sredine. Deca iz predškolskih ustanova su ukrašavala pločnike raznobojnim crtežima.

"Evropski dani Sunca" u Subotici, 07.05.2010.

Nevladina organizacija "CEKOR" je bila lokalni organizator u Subotici u okviru velike manifestacije "Evropski dani Sunca" koja se održava širom Evrope od 01. do 16. maja. "CEKOR" i "Protego" su zajedno promovisale projekat o zaštiti malih jezera uz pomoć pumpi za aeraciju vode koje rade na solarnu energiju. Skup je protekao u veselom druženju i velikom broju posetilaca koji su iz podeljenog reklamnog materijala mogli da se dodatno informišu o radu i budućim projektima na popularizaciji korišćenja sunčeve energije.

"Evropski dani Sunca" u Kikindi, 07.05.2010.

PostPesimisti Kikinde uz podršku beogradske nevladine organizacije "Centrala" po prvi put u Kikindi organizovali su akciju u dvorištu Tehničke škole u petak 7. maja.
Akcijom „Dani Sunca“ u dvorištu Tehničke škole u Kikindi, PostPesimisti Kikinde priključili su se manifestaciji „European Solar Days“ sa ciljem da mlade približe svojim vršnjacima i široj javnosti  načine korišćenja solarne energije, daju im ideje kako da je koriste, usmere njihovo aktivno razmišljanje o zaštiti životne sredine, štednji energije, odnosu prema prirodi, obrazovanju, svojoj budućnosti i profesijama kojima će se baviti.
Poruke o energetskoj efikasnosti i značaju solarne energije uputili su đaci i volonteri, među kojima je Televizija VK za informativni program snimila Alisu Vujin, Vanju Biro, Dragoslava Isakova i Dijanu Fišteš, a još nekoliko volontera o značaju sunca i energetskoj efikasnosti dalo je izjave za omladinsku emisiju KET koja će na programu biti u ponedeljak 10. maja u 20.35.
Moralnu podršku akciji dao je i član Opštinskog veća Dušan Kolarović koji je istakao da ovakve akcije utiču na svest mladih da čuvaju životnu sredinu i trude se da primenjuju načela energetske efikasnosti.

"Evropski dani Sunca" u Beogradu, 08.05.2010.

„Beogradski dan Sunca"

Manifestacija „Dan Sunca“ je prvi put organizovana u Austriji 2002. godina. Ideja je zatim preuzeta od strane Švajcarske i Nemačke sa
ciljem promovisanja korišćenja solarne energije. Od 2008. godine manifestacija postaje „European Solar Days“ prihvaćena od strane Evropske Unije koja se održava širom Evrope uz učešće hiljada ljudi i zahvatajući sve sfere ljudskog života i sve pa i najudaljenije krajeve. Ova manifestacija ima široko izraženi edukativni karakter, posebno kada su u pitanju mladi. Manifestacija približava načine korišćenja solarne energije mladim ljudima, daje im ideje kako da je koriste, usmerava njihovo aktivno razmišljanje o zaštiti životne sredine, štednji energije, odnosu prema prirodi, obrazovanju, svojoj budućnosti, profesijama kojima će se baviti, itd.
„Centrala“ je prvi put 2009. godine organizovala manifestaciju „Beogradski dan Sunca“ po svojoj tematici sličnog sadržaja kao i „Evropski dani Sunca“. Ove godine „Beogradski dan Sunca" se održava u okviru manifestaciji „European Solar Days“ od 01. do 16. maja 2010. godine širom Evrope. Više od 30 kompanija je učestvovalo na izložbi opreme za korišćenje solarne energije i ostalih obnovljivih izvora energije. Mnoge TV i radio stanice, novine i časopisi su napravile reportaže o izložbi koja je imala veliku posećenost uprkost oblačnom i kišovitom danu. U prijatnoj atmosferi deca su održala kraći program uz igru i pesmu. Biciklistički klub "Yugocikl" je organizovao biciklističku turu gde su svi biciklisti bili i žutim majicama. To je značilo da su po prvi put svi bili pobednici.

Pozvali smo sve građane, radne organizacije, škole, vrtiće, javne ustanove, i sve zainteresovane da se uključe u lokalne aktivnosti proslave dana Sunca i da na taj način daju svoj doprinos ideji za čistiju, sjajniju i dugovečniju budućnost, jer planetu moramo ostaviti našim pokolenjima onako kako smo je dobili od naših predaka: lepu, bogatu, nezagađenu i sigurnu. Manifestaciju "Beogradski dan Sunca" su podržali: Gradska uprava grada Beograda / Sekreterijat za zaštitu životne sredine, Ministarstvo rugarstva i energetike, Ministarstvo za ekologiju i zaštitu životne sredine, JP Ada Ciganlija, brojni pojedinci i mnoge institucije i preduzeća.

Osnovna škola "Jovan Sterija Popović", Beograd, 08.05.2010.

Učenici OŠ "Jovan Sterija Popović" iz Beograda su u fiskulturnoj sali tokom redovne nastave obeležila Dan Sunca. Veselu i lepršavu koreografiju su, uz malu pomoć svojih nastavnika, sami osmislili.

Osnovna škola "Kneginja Milica", Beograd, 08.05.2010.

Učenici OŠ "Kneginja Milica" iz Beograda su u školskom dvorištu organizovali priredbu za roditelje i sve zainteresovane sugrađane koji žive u blizini škole, i na taj način obeležili Dan Sunca u okviru velike manifestacije Evropski dani Sunca.

Sportski klub "IN", Beograd, 09.05.2010.

Sprotski klub "IN" je organizovao Dan Sunca za sve članove kluba.

"Evropski dani Sunca" u Varvarinu, 09.05.2010.

Najmlađi učesnici u manifestaciji Evropski dani Sunca u Varvarinu su imali ujedno i najvažniju ulugu u celokupnom događaju. Svojim crtežima su pokušali da pošalju poruke koje govore o očuvanju životne sredine za čistiju i svetliju budućnost i upućene su svim građanima ove planete. Glavna parola je bila "Dajmo šansu Suncu". Deo atmosfere možete videti na video snimku - Akcija Sunce.mp4

„Европски дани Сунца“ у Кули, 10.05.2010.

У организацији  Друштва за обновљиве изворе енергије  СТШ “Михајло Пупин” из Куле,  Центра за промовисање, развој и примену обновљивих извора енергије - Централа,  Агенције за енергетску ефикасност Републике Србије и Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине АП Војводина   одржан је  стручни скуп  и манифестација на тему ЕВРОПСКИ ДАНИ СУНЦА У КУЛИ, 10. маја 2010. год. са циљем да се прикажу актуелности и достигнућа у области унапређења и употребе  соларне енергије у Републици Србији.
Стручни скуп и манифестација су  одржани 10. маја 2010. године (понедељак) на платоу у центру града и просторијама СТШ "Михајло Пупин", у Кули  ул. Лазе Костића бр.14 у Кули.
На самом платоу у центру града (у времену од 09.00  – 11.00 часова)  били су изложени фотонапонски панели и остали производни програм  сарадника у овој манифестацији и то:  АЛФА – Кула, REHAU d.o.o. Beograd, VAILLANT d.o.o. Beograd.
Манифестацији  су присуствовали професори и ученици  наше школе СТШ „Михајло Пупин“ из Куле,  ученици ОШ „ПЕТЕФИ БРИГАДЕ“ – Кула,  ученици Средње економске школе из Куле заинтересовани грађани наше средине.
На самом стручном скупу који је одржан у свечаној сали наше школе, присустволи су професори наше школе, проф. технике и нформатике и Физике  свих средњих и основних  школа на територији Оштине Кула.
Стручни скуп и манифестација били су подржани и од стране локалне самоуправе, на стручном скупу је био присутан Председник Опшине Кула г-дин Светозар Буквић, дипл. инж. машинства.
Сви предавачи који су били планирани одржали су своја предавања која су изазвала велику заинтересованост присутних за ОИЕ.
Стручни скуп и манифестација су били подржани и од стране средстава јавног информсања Телевизије Кула, Радио Кула, ТВ Војводина и локалне штампе.
Компетентна стручна предавања, свих предавача стручног скупа у (Power Pointu), видео запис саме манифестације која је организована на платоу у центру града, као и низ других материјала  налазе на сајту наше школе: www.srsmihajlopupin.edu.rs палети Друштво за обновљиве изворе енергије.
Школа је јула 2009.год. аплицирала  на пројекту „Унапређење употребе  соларне енергије у Републици Србији“ при Агенцији за енергетску ефикасност Републике Србије. Обавештени смо од стране Агенције за енергетску ефикасност Републике Србије (10.02. 2010.год. број: 312-01-20/2008-01/015) да је наша школа изабрана за сарадника на пројекту, и уврштена у категорији инсталације фотонапонског система.
У току је припрема за израду пројекта ВЕТРОЕЛЕКТРАНЕ у дворишту наше школе средње снаге до 15 kW. Од стране Завод за заштиту природе Србије, добили смо сагласност за постављање једног ветрогенераторског стуба, чија максимална висина не прелази 20 m, а максимална дужина елисе не прелази 8 m. (бр. 03-224/2 од 15.03.2010.год.).
Имајући у виду да је ово био први у низу стручних скупова, наша школа има жељу да се наметне као центар за едукацију ученика у овом делу АП – Војводине, где ће ученици бити  упознати са могућностима коришћења енергије сунца, ветра, биомасе, геотермалних извора, као и важности образовања у области примене мера енергетске ефикасности и коришћења обновљивих извора енергије.

Izložba dečijih likovnih radova, Beograd, 10.05.2010.

Manifestacija „Evropski dani Sunca“ je prihvaćena od strane Evropske Unije. Održava se širom Evrope ima karakter proslave u čast Sunca koje nam nesebično daruje životnu energiju i sve što nas okružuje. Manifestacija ima široko izraženi edukativni karakter, posebno kada su u pitanju mladi. "Ambasadori životne sredine" su ove godine obeležili Dan sunca u saradnji sa Opštinom Savski venac i NVO ’’Centrala’’ u vrtiću Sveta Petka, gde su najmlađima približeni načini korišćenja solarne energije, ideje kako da je koriste i usmeravano njihovo aktivno razmišljanje o zaštiti životne sredine i štednji energije.

“Европски дан Сунца” у Новом Саду, 11.05.2010.

У уторак, 11. 05. 2010. у временском периоду од 10h-16h на Тргу слободе у центру Новог Сада, Покрет горана Новог Сада је организоваo акцију под називом „Европски дани Сунца“.

Покрет горана Новог Сада је поставио штанд нa Тргу слободе, на коме је био изложен промотивни материјал који се односиo на пројекат „Европски дани Сунца“, плакати, брошуре, балони за децу. Волонтери Покрета горана Новог Сада су делили заинтересованим суграђанима едукативни материјал и одговарали на питања која су им грађани постављали, а малишанима који су долазили на штанд Покрета горана Новог Сада делили балоне са логом “Европски дани Сунца“.

Поред штанда Покрета горана Новог Сада била је фирма „Електра“ из Петроварадина, која се бави обновљивим изворима енергије. „Електра“ је изложила уређаје за добијање елктричне енергије од сунчеве енергије, уређаје за грејање помоћу сунчеве енергије (фотонапонски панели, соларни колектори) соларни шпорет за кување и ветрењачу за добијање електричне енергије помоћу ветра.

На акцији од 11h учествовала су деца предшколског узраста, градског вртића „Плави зец“ из Новог Сада. На акцији су учествовале две групе деце, укупно четрдесетчетворо деце и пет учитељица. Деца су обукла мајице са логом „Европски дани Сунца“ и имала су прилику да на Тргу слободе изразе своју креативност тако што су кредом у боји цртали мотиве на тему „Сунце“. Такође, деца су имала прилику, као и сви грађани, да се сусретну са конкретним примерима употребе соларне енергије и са соларним уређајима које је изложила фирма „Електра“ из Петроварадина.

Манифестација је приближила начине коришћења соларне енергије младим људима, свим заинтересованим грађанима и идеје како да је користе.

Манифестација је имала велико интересовање у јавности, близу хиљаду људи је посетило манифестацију. Такође, манифестација је била веома медијски пропрећена. Медијски су је подржале РТВ“ Војовдина“, РТВ „Дуга“, РТВ „Аполо“, РТВ „Мост“, Радио „Нови Сад“, Радио „ИН“, „Блиц“, „24 сата“, „Национални грађански“, “Дневник“.

“Evropski dani Sunca” u Pirotu, 12.05.2010.

Organizator manifestaci pod nazivom "Energija na dohvat ruke" je bila Tehnička škola u Pirotu, sa šest profesora Tehničke škole, dvanaest učenika-volontera pod okriljem Đačkog parlamenta Škole i dva predstavnika partnera organizaciji iz preduzeće Elvet electronic d.o.o Pirot. Manifestacija je odobrena od strane Opštinske uprave u Pirotu i održana je na planiranoj lokaciji, Trg pirotskih oslobodilaca (Centralni gradski trg).

Plakati za najavu manifestacije postavljeni su širom grada i obavešteni su svi pisani i elektronski mediji. Montaža štanda i demonstracione opreme kao i organizacija učesnika manifestacije odigrala se u vremenu od 9:30 do 10:00 časova tako da je sama manifestacija počela u planirano vreme. Štand je sadržao tri celine i to: vertikalni solarni panel sa potrošačima (LED panel, bušilica, alarm-sirena, štedljive sijalice, DC/AC pretvarač, ventilator), velikim kolektorom (snage 25W) i akumulatorom na kome su posetioci mogli i sami da isprobaju jednostavnost povezivanja i raspoloživu snagu sistema, sistem za pokazna merenje karakteristika kolektora (snage 25W, 4W i 2W)), akumulator i potrošač (radio/CD plejer) na kome su na tri instrumenta posetioci mogli uživo da očitavaju napon kolektora, struju punjenja akumulatora i struju potrošača, i štand za kontakt sa posetiocima, evidentiranje podrške i ideja, podelu materijala (flajeri, baloni, majice) i konverzaciju. Štand je posetilo oko šest stotina građana Pirota uz mnogobrojna pitanja, zahteve za demonstracijom kao i 5 organizovanih grupa učenika osnovnih škola. Evaluacija manifestacije podržana je sa dva formulara - evidenciona lista na kojima su posetioci svojim potpisom i podacima izražavali podršku manifestaciji i predlagali svoje ideje o upotrebi solarne energije u svakodnevnom životu (82 potpisa podrške i 60 izloženih ideja). Evidencioni štand je bio u potpunosti organizovan od strane Đačkog parlamenta. Manifestacija je uspešno privedena kraju u 15:30 časova uz zadovoljstvo organizatora vremenskim prilikama koje su dobrim delom omogućile njeno nesmetano održavanje.

Manifestaciju su medijski propratili lokalni listovi "Sloboda" i "Pirotske novine" kao i televizijske stanice "Pi-Canal" i "TV Pirot" uvrstivši održavanje i značaj ove manifestacije među najznačajnije u toku nedelje u čitavom Okrugu.

“Evropski dani Sunca” u Novom Sadu, 12.05.2010.

Manifestaciju Evropski dani Sunca u Novom Sadu organizovali su “Inženjeri zaštite životne sredine” uz veliku podršku gradske uprave Novog Sada. Veoma interensantan i zanimljiv a pre svega edukativan događaj održan je na popularnom šetalištu u Novom Sadu, zvanom Štrand na obali Dunava. Mnogi posetioci su mogli da pored prijatne šetnje uživaju i u priči o prednosti koje nudi upotreba solarnih uređaja koji su bili isloženi na štandu kao što su solarni kolektori, solarni šporeti. O ovom događaju su sve lokalne TV i radio stanice objavile reportaže u okviru redovnog programa.

Čišćenje Ade Huje, Beograd, 16.05.2010.

Poslednji organizovani događaj u okviru manifestacije Evropski dani Sunca u Srbiji održan je na Dunavu, na Ada Huji u organizaciji eko pokreta "Štediša". Okupljeni posetioci učestvovali su u čišćenju obale Dunava, a u čišćenju priobalja reke smeće iz vode je sakupljano uz pomoć specijanog plovila koje je za tu svrhu i projektovano. Posle napornog i veoma teškog celodnevnog rada organizovana je zabava uz roštilj pripreman na solarnim šporetima.