Geotermalna energija se nalazi svuda ispod nas. Negde je lako dostupna skoro na samoj površini zemlje u širokom opsegu temperatura i pogodna je za korišćenje na više načina. Na drugim mestima se nalazi na većoj dubini i ukoliko su temperature više onda se isplati ulaganje u njeno dostizanje.

Najčešći oblici primene geotermalne energije su prirodni ili veštački izvori (bušotine) tople vode čija se temperatura u Srbiji kreće do 96 stepeni. Najčešća primena ovih izvora je u banjskim lečilištima. Postoji i nekoliko farmi goveda i svinja gde se takođe koristi energija podzemlja. Primena za zagrevanje stambenog, hotelskog ili poslovnog prostora je skoro zanemarljiva. Nekoliko većih staklenika za uzgoj povrća se uspešno i jeftino greje pomoću geotermalne energije.

Skrenućemo pažnju na opšti trend u svetu gde se sve više uspešno koristi niskotemperaturna geotermalna energija za zagrevanje i hlađenje prostora pomoću toplotnih pumpi.
Toplotna pumpa je uređaj koji toplotnu energiju prenosi iz jednog prostora u drugi. Toplotna pumpa je ugrađena u svaki frižider i erkondišn uređaj.
U zavisnosti od sredine iz koje se uzima i u koju se prenosi toplotna energija postoji više tipova toplotnih pumpi. Split sistem erkondišn uređaja je tipa vazduh - vazduh jer se energija u režimu grejanja uzima iz spoljašnjeg vazduha i prenosi se u vazduh u prostoru koji se greje.
Toplotna pumpa koju vidite na slici ugrađena je u našem objektu “Centrala” i ona u režimu grejanja uzima energiju iz vode koju dobijamo iz izbušenog bunara i prenosi je u vodu koja cirkuliše u podnom razvodu u celom objektu. Ovakva pumpa je tipa voda - voda. Temperatura bunarske vode iz koje uzimamo energiju je u toku cele godine konstantna i iznosi 16,5 stepeni, a voda u sekundarnom krugu može da dostigne temperaturu do 40 stepeni, a kod nas je u toku tople zime 2007. dostizala maksimalnu temperaturio od 28 stepeni dok je površina poda bila na maksimalnoj temperaturi od 22,7 stepeni pri čemu je temperatura u celom prostoru od 400 kvadratnih metara iznosila od 20,2 do 21,5 stepeni. U periodu od 60 najhladnijih dana ove zime za zagrevanje ovog prostora potrošeno je 1260 kWh električne energije. Korišćena je toplotna pumpa snage 18 kW pri čemu je udeo električne snage 5 kW u kompresoru i pumpama za vodu.
Ista toplotna puma koristi se i za hlađenje čime se investicija višestruko isplati.
Investicija pokazuje prave efekte ukoliko se ovaj vid grejanja i hlađenja planira prilikom projektovanja i gradnje novog objekta.
Bogata zemlja kao što je Švedska unela je i zakonsku obavezu da svaki nov objekat mora da ima toplotnu pumpu kao obavezan, racionalan i po državnu zajednicu koristan način grejanja.

Naš centar za promovisanje obnovljivih izvora energije vrši projektovanje, isporuku i ugradnju toplotnih pumpi tipa voda - voda snage od 18, 36 i 50 kW domaće proizvodnje.
Kao što je napomenuto uređaj snage od 18 kW možete videti u našem objektu u Šimanovcima gde uspešno radi u režimu grejanja i hlađenja.
U najtoplijem danu u poslednjih stotinak godina naš sistem za hlađenje se pokazao izuzetno dobar i u objektu je održavana temperatura od 24,7 do 27 stepeni uz ukupan dnevni rad pumpe od oko 6 sati.

Prognoze su da će u Evropskoj uniji u toku 2009. godine biti instalirano oko 500.000 toplotnih pumpi raznih kapaciteta.

U prilogu (u .pdf formatu) dat je nešto detaljniji opis rada toplotne pumpe i prednosti njenog korišćenja.

img/toplotne pumpe.pdf